Anarchistická federace

Příležitost ke změně?

ČSAF se změnila na Anarchistickou federaci. Změnu názvu chápeme i jako příležitost k některým pozitivním změnám v hnutí a novému zájmu o anarchistickou sebeorganizaci.

Členové a členky Československé anarchistické federace (ČSAF) se na řádném jarním sjezdu v březnu 2014 rozhodli pro změnu názvu své organizace.

Onou změnou je zbavení se národnostního přívlastku v názvu organizace. Ten vnímali někteří z nás negativně. Naše organizace bude nadále jednou z rodiny anarchistických federací. Konkrétně federací, v níž se sdružují zejména česky a slovensky mluvící anarchisté a anarchistky. Mimoto nás opuštění národnostního přívlastku zbavuje nepříjemné pozice, kdy nás původní název stavěl do role předpokládaného zastoupení na Slovensku, kde v praktické rovině v současnosti žádné nemáme. Přesto nový název ponechává možnost působení na Slovensku samozřejmě nadále otevřenou.

Změna názvu s sebou sice přinesla drobné komplikace, na druhou stranu ale doufáme, že je příležitostí k některým pozitivním změnám a novému zájmu o anarchistickou sebeorganizaci. Se změnou názvu na Anarchistickou federaci (AF) k 1. lednu 2015 mimo jiné souvisí spuštění nových webových stránek organizace s adresou www.afed.cz.

V souvislosti s rozhodnutím ohledně změny názvu se snažíme iniciovat diskusi v rámci anarchistického hnutí o jeho potřebách, cílech a omezeních. Jako jeden z dokumentů potřebných pro lepší orientaci, na jakých pozicích Anarchistická federace stojí, jsme již srpnu zveřejnili text „Kým (ne)jsme“. Na základě dalších debat, jak v rámci Anarchistické federace, tak mimo ni, budeme aktualizovat naše programové materiály a dále rozšiřovat pole spolupráce s jednotlivými segmenty antiautoritářského hnutí.

Nepochybujeme o tom, že pro zdejší hnutí je velmi důležitá organizovanost, spočívající minimálně v prohlubování komunikačních a koordinačních platforem. Jednou z nich je právě anarchistická federace, která by měla tvořit zázemí pro své členy a členky, ať už se organizují v místních skupinách, samostatných projektech či zatím působí osamoceně.

Anarchistické hnutí v Česku od roku 1989 prošlo určitým vývojem. V polovině 90. let byla cítit velká potřeba po jasně definovaném federativním subjektu, o který by se hnutí mohlo opřít – vznikla ČAF (později přejmenovaná na ČSAF) a myšlenka organizovanosti se v hnutí stala standardem. Anarchistické hnutí zažilo svůj vzestup na přelomu století a krizi v polovině první dekády. Z krize se po čase dokázalo dostat a postoupit zase o krůček dál. Právě anarchistická federace se ukázala být v tomto procesu dlouhodobě stabilní platformou. Je ale potřeba dělat další kroky a hledat cesty, jak anarchistické hnutí posunout opět o něco dál.

Budeme velice rádi, když se co nejvíce anarchistů a anarchistek přidá k naší snaze rozpoutat v rámci hnutí diskusi o potřebě federativního sdružování a hledání cest k posilování hnutí tak, aby mělo natolik zajištěné zázemí a upevněné struktury, že bude schopné lépe vykonávat praktické aktivity a odolávat represím. Zda bude mít skutečně změna názvu naší organizace nějaký efekt, nevíme, ale zkoušíme to. Federalismus je pro nás velmi důležitý, jelikož naši členové a členky působí v naprosté většině mimo hlavní město. V Praze jsou podmínky pro aktivismus velmi odlišné a potřeba nadregionální koordinace poměrně malá – i tuto disproporci bychom chtěli konfrontovat a přetavit takovým způsobem, který by byl přínosný pro hnutí jako celek.

Nebojte se přidat!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)