Anarchistická federace

„Áčko“: Pravda či nepravda

Pokračování minisérie k 60. výročí zrození symbolu A v kroužku

áčko

Navzdory dobře zdokumentovaným důkazům o původu „áčka“ přetrvávají četné fantaskní spekulace, a to i v anarchistických kruzích a v mnoha libertinských historiografiích, které zkoumají původ tohoto symbolu. Je nezbytné objasnit, že se zabýváme spíše historií anarchistického symbolu než konkrétním designem. Ačkoli vyobrazení písmene A uzavřeného v kruhu jistě existovala po staletí, neměla žádnou spojitost s anarchismem.

Zde je několik pravdivých a nepravdivých tvrzení o „áčku“.

● „Áčko“ bylo vždy součástí anarchismu: NEPRAVDA

Spojení mezi symbolem „áčka“ a anarchismem je tak hluboce zakořeněné, že se po značnou dobu věřilo, že jsou neodmyslitelně spjaty a mají dávný původ. Nedostatek informací kolem jeho vzniku podporoval pocit tajemství a udržoval tuto mylnou představu.

● „Áčko“ se objevilo až v dubnu 1964: PRAVDA

Jako symbol anarchismu se vyvíjelo postupně, rozšířilo se až od 70. let 20. století, počínaje Itálií.

● „Áčko“ mělo evokovat „pořádek bez vlády“ podle známé Proudhonovy věty: NEPRAVDA

Toto tvrzení naznačuje, že „A“ anarchie, symbolizující absenci moci, je uzavřeno v „O“ pořádku [order]. Tento výklad však nikdy nebyl vymyšlen mladým antiautoritářstvem, které se snažilo vytvořit symbol anarchie. Mezi „áčkem“ a Proudhonovým pojetím, ani pojmem řádu neexistuje žádná souvislost, jak dokládá rozmanitý vývoj „áčka“, zejména když bylo oživeno punkovým hnutím a překročilo hranice uzavřeného kruhu.

Na pečeti Federální rady Mezinárodního dělnického sdružení ve Španělsku bylo od roku 1870 zobrazováno „áčko“: NEPRAVDA

Tato pečeť s kombinací úhelníku a olovnice má blíže k svobodnému zednářství než k anarchismu. Španělská sekce IWA se v té době, přestože byla silně ovlivněna Bakuninem, výslovně neoznačovala za anarchistickou. Proto pečeť neměla symbolizovat anarchismus.

● „Áčko“ se objevilo na přilbě milicionáře již během španělské revoluce: NEPRAVDA

Navzdory snaze rozeznat na přilbě zakroužkované A je náročné interpretovat vyobrazené linie jako symbol. I kdyby milicionář skutečně nakreslil na přilbu zakroužkované A, nepředstavovalo by to symbol anarchismu, protože „áčko“ se během španělské revoluce vůbec nevyskytovalo.

● „Áčko“ se objevilo v bulletinu Alliance Ouvrière Anarchiste (Anarchistické dělnické aliance) již v roce 1957: NEPRAVDA

To, co se objevovalo v bulletinu této malé francouzsky mluvící anarchistické organizace, byla zkratka AOA, přičemž písmeno „O“ (jako Ouvrière) bylo vloženo do písmene „A“ (jako Alliance) a druhé písmeno „A“ (jako Anarchiste) bylo vloženo do písmene „O“. To ostře kontrastuje s „áčkem“, které by mohlo symbolizovat anarchii pouze v případě, že by bylo odděleno od jakékoli konkrétní organizace. Teprve v červnu 1968, čtyři roky po svém vzniku, bylo „áčko“ použito v bulletinu AOA.


Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2024/04/12/the-circled-a-at-60-true-and-false/


Verze pro tisk 21.4.2024 Tomás Ibáñez

Píšou jinde

Odkazy