Anarchistická federace

VÁLKA S CHUDOBOU

Tento článek je už trochu starší. Vyšel na začátku tohoto roku v první čísle regionálního časopisu Lokál , který vydává distribuce Sponte. Přesto si myslím, že vzhledem k okolnostem je článek aktuální a do diskuze jako stvořený...

Seskupení ,,nejvyspělejších" států světa, to je G8 jak se o něm učí ve škole a jak ho prezentují média. Otázkou je, jak hodnotit vyspělost státu? Snad podle gramotnosti, HDP (hrubý národní produkt), HNP (hrubý domácí produkt) a ne podle vojenské síly jak tomu bylo v případě Ruské federace. Nemyslím si že by G7 přizývalo Ruskou federaci na svá jednání a později nevytvořilo G8, kdyby Rusko nebylo jaderná velmoc. Ruská federace je tedy považována za jeden z ,,nejvyspělejších" státu světa. Při HNP(na 1 obyvatele) 2410 USD (1998) což je sedmé nejmenší HNP v Evropě. Ruská federace má gramotnost 98% (ČR má 100%(1998)). Také by se (podle mého názoru) měla hodnotit vyspělost státu podle toho jak se v tom státě žije lidem .Na to jak se žije lidem v Rusku bych si dovolil jeden úryvek z časopisu ABC, kde Nikolaj Juškov říká tato slova reportérovy: ,,Pořád se tady díky kolchozu žije oproti jiným vesnicím dobře, spousta lidí má auta, ale za sovětských dob to bylo mnohem lepší.".V Rusku také žije velké množství lidí pod úrovní chudoby (asi 40%[hodně starý a neověřený]). Nedlouho před schůzkou G8, která se v červenci ve Skotsku zabývala finanční pomocí pro Afriku, upozornila nová analýza, že země skupiny G8 vydávají neuvěřitelné vysoké částky na zbrojení a jen relativně malé částky na rozvojovou pomoc. V roce 2004 - už šestý rok, kdy se zvýšily výdaje na zbrojení - dosáhla celková světová částka, vydaná na zbrojení poprvé od vrcholu studené války znovu částky 1 bilionu dolarů. Přitom částka, věnovaná na rozvojovou pomoc, byla za totéž období pouze 78,6 miliard dolarů.

Nejvíce vydaly v roce 2004 na zbrojení Spojené státy - celkem 455 miliard dolarů, o dvanáct procent více než v roce 2003. Zahraniční pomoc USA dosahuje 4,1 procent amerických výdajů na zbrojení. Británie, na druhém místě žebříčku, vydala na zbrojení 47 miliard dolarů. V předvečer schůzky zemí G8, která se konala ve dnech 23. ? 24. června v Británii, vydaly organizace Amnesty International, Oxfam a IANSA studii nazvanou "G8: Globální vývozci zbraní selhávají při předcházení nezodpovědným transferům zbraní". Text upozorňuje na skutečnost, že osm nejvlivnějších zemích světa vyváží zbraně do zemí jako je Súdán, Myanmar (Barma), Konžská demokratická republika nebo Filipíny. Mezinárodnímu obchodu se zbraněmi chybí účinná kontrola. Nezodpovědné dodávkyvýzbroje podporují ozbrojené násilí. Přispívají k porušování lidských práv i mezinárodního humanitárního práva a podrývají rozvoj cílových zemí. Nekontrolované šíření konvenčních zbraní, zejména malých ručních zbraní, si na společnostech v mnoha částech světa vybírá krutou daň. Cena ztracených životů, ztracených živobytí i příležitostí uniknout chudobě je nevyčíslitelná. Dodávky zbraní do celého světa měly v roce 2003 cenu 28,7 miliardy amerických dolarů ? což je ve srovnání s lidskými, bezpečnostními a rozvojovými náklady těchto obchodů suma více než směšná. Země G8 ? Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Ruská federace, Velká Británie a Spojené státy ? v rozporu se svou odpovědností a zákonnými závazky pokračují v dodávkách zbraní a munice problematickým uživatelům. Tyto státy jsou přitom zodpovědné za více než 80% veškerých vývozů zbraní, všech osm zemí vyváží velká množství těžkých konvenčních zbraní nebo ručních zbraní. Proto má G8 zvláštní zodpovědnost za vytvoření účinného globálního systému kontroly dodávek zbraní.

Studie však uvádí, že státy G8 této své zodpovědnosti dosud zdaleka nedostály: Francie vyváží zbraně do Súdánu a Myanmaru (Barmy), na které je uvaleno embargo EU Německé zbraňové komponenty jsou používány v zemích s represivním režimem jako je Myanmar Italské zákony umožňují export zbraní do Kolumbie, Číny a dalších nestabilních zemí Rusko dodává zbraně do Etiopie, která dosud nevyřešila své hraniční spory s Eritreou, a také do Alžírska a Ugandy Částka vydaná Jihoafrickou republikou za výzbroj pro válečné námořnictvo ve Velké Británii a několika dalších zemích by zaplatila léčení všech 5 milionů AIDS pozitivních Jihoafričanů po dobu dvou let Největší světový exportér zbraní, Spojené státy, svou vojenskou pomocí poskytovanou Nepálu, Kolumbii, Srí Lance a mnoha dalším zemím přispívají k rostoucímu porušování lidských práv v celoplanetárním měřítku. (Tisková zpráva Amnesty International ze dne 23. června 2005) To co se děje v zemích G8 nebo to co země G8ky dělají nebo dělaly ve světě svědčí o charakteru těchto států, které rozhodují o spoustě lidských životů, aniž by se museli za svá rozhodnutí někomu zodpovídat. Například na posledním samitu G8 tyto státy se rozhodli ještě více vyvážet z Afriky. Myslíte si, že pomůže lidem, kteří v Africe hladoví, že jim vyvezou ze země ještě více potravin? Přitom je dokázáno, že Afrika Afričany uživí. Zda tyto státy úmyslně zabíjejí lidi, nebo jsou natolik slepé, že to nevidí, si netroufám soudit, na to ať si každý udělá svůj názor. Ale podle mého názoru je nemožné přehlížet tak závažné věci jako jsou např.: porušování lidských práv a svobod v USA (trest smrti a diskriminace domorodého obyvatelstva), devastování přírody (Japonský lov velryb a jiné), zabíjení nevinných lidí, nejen v Africe atd..

Zajímavé také je, že 3 z 8 států G8 byly součástí Osy Berlín, Tokio, Řím. Británie a Francie nám ukázala svůj charakter při Mnichovské dohodě a USA se nám také předvedlo za 2.sv. při vytváření druhé fronty, kdy vyčkávalo 2 roky jak to dopadne na Východě. Z toho a z mnoha dalšího plyne závěr, že lidé, kteří tyto státy vedou jsou buď důmyslnými vrahy nebo naprostými ,,blbci". Osobně se přikláním k té první verzi, ale k čemu se přikloníte Vy je na Vás.




Verze pro tisk 25.9.2006 distribuce Sponte, vložil Honza C.

Píšou jinde

Odkazy