Anarchistická federace

Anarchistické prvomájové listy

Dnes vyšel bulletin Anarchistické federace k 1. máji 2024. Připomeňme tradici, na niž navazuje.

1. máj

U příležitosti dnešní oslavy Svátku práce vydala Anarchistická federace bulletin Anarchistický První máj. Ten informuje o důvodech tradiční anarchistické demonstrace a přináší i stručný program celé akce, která se skládá ze tří částí – pikniku na Střeleckém ostrově, pochodu centrem Prahy a párty na Štvanici. Dále si zde můžete přečíst (velmi) stručné připomenutí historie Svátku práce a o tom, jak se k němu, a tedy k tématu práce, vztahují anarchistky a anarchisté. V neposlední řadě tu jsou představeny pořádající organizace a kolektivy (AF, Dekonstrukce, Trhlina a K115) a nechybí nabídka publikací z dílny Nakladatelství AF. Anarchistický První máj ve formátu 4 stran A5 je namísto letáků určen k rozdávání během celé akce. Pokud se na ni nedostanete, abyste si vzalx originální výtisk, můžete si bulletin stáhnout ZDE.

Vydávání prvomájových listů má v anarchistickém hnutí dlouholetou tradici. Od roku 1890 se první květen stal jedním z nejdůležitějších dat v anarchistickém kalendáři. Dalším takovým byl 11. listopad, jenž je spojen se stejnou událostí – 11. listopadu 1887 se konala poprava anarchistů, kteří stáli v čele boje za osmihodinovou pracovní dobu – boje, k němuž upomíná prvomájový Svátek práce.

Žádné anarchistické periodikum nikdy neopomenulo na jaře ani na podzim tyto události připomenout. Tématu se věnovala čísla anarchistických novin a časopisů předcházejících Prvnímu máji. Někdy při této příležitosti vycházela i přímo prvomájová čísla či speciální prvomájové přílohy některých titulů. V archivu Anarchistické federace máme hned několik takových, například originální výtisky zvláštních vydání časopisu tehdejší České anarchistické federace Práce. Na 1. máji revolucionářů, jak se zvláštní vydání nazývalo, je vidět nebývalá péče co do zpracování, tak do výběru textů. V těch pro roky 1905 a 1906 jsou vedle politických textů i povídky či básně od známých českých (Fráni Šrámka, S. K. Neumanna, Jiřího Mahena, Antonína Sovy, Viktora Dyka, Františka Gellnera, Josefa Rosenzweiga-Moira) a zahraničních anarchistických literátů. Pozadu nezůstávalo ani české anarchistvo ve Spojených státech, o čemž svědčí například slavnostní číslo Volných směrů z roku 1903. A za zmínku bezesporu stojí červeným tiskem vyvedené vydání Matice svobody z roku 1906, oblíbených anarchistických novin, jež vydával Jan Opletal. Obálku pro něj navrhl František Kupka, později celosvětově proslulý zakladatel abstraktního malířství.

O návrat této tradice jsme se postaralx v rámci Anarchistické federace, tehdy ještě s přídomkem Československá, když jsme v roce 2002 vydalx bulletin První máj v rozsahu 4 stran A4, který se rozdával během prvomájové anarchistické demonstrace. V dalších letech jsme toto několikrát zopakovalx, jelikož nám takto zpracovaný propagační materiál přišel vhodnější než rozdávání obyčejných letáků. Jednou šlo o „prvomájový speciál“ Zdola (2014), jindy o zvláštní číslo nástěnných novin A3 (2021), zpravidla ale měla publikace vlastní označení, jako třeba První máj anarchistek a anarchistů (2017, 2023).

Další organizací, která produkovala prvomájová vydání svého zpravodaje, byla Antifašistická akce. Její Antifa News vycházely u příležitosti pražských antifašistických Prvních májů (2008–2010), které se zhmotnily v obřím hudebně-politickém festivalu MAYDAY, na nějž moc rádi vzpomínáme.


Verze pro tisk 1.5.2024 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy