Anarchistická federace

Píšou jinde : Průzkum mezi klimatickými vědci: čeká nás oteplení až o tři stupně a život v dystopii

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2024/05/pruzkum-mezi-klimatickymi-vedci-ceka-nas-otepleni-az-o-tri-stupne-a-zivot-v-dystopii/

Podle stovek oslovených vědkyň a vědců nás čeká klimatický chaos, který bude pohánět konflikty a masovou migraci. 

Deník The Guardian oslovil všechny klimatology z Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) s otázkami, které se týkají probíhající změny klimatu a naší šance dodržet vládami dohodnutou hranici oteplení o 1,5 stupně. Tomu ze stovek oslovených vědců nevěří skoro nikdo. Naopak takřka 80 procent očekává oteplení minimálně o 2,5 stupně a skoro polovina pak oteplení o tři stupně. Jelikož hranice jeden a půl stupně byla stanovena coby alespoň relativně bezpečné zvýšení, odpovídá pesimistickému či spíše realistickému očekávání vědců také vize budoucnosti, která na Zemi lidstvo čeká.

Mnoho vědců předpokládá, že nás nemine život v polodystopii, kterou budou tvořit hladomory, války a masová migrace, jíž budou pohánět vlny nesnesitelných veder. Čekají nás lesní požáry, povodně a bouře, které budou rozsáhlejší a častější, než co jsme dosud zažili. Velká část z oslovených vědců se svěřila, že pociťují zlost, beznaděj či zděšení z neschopnosti vlád adekvátně jednat – jasným důkazům o klimatickém rozvratu navzdory. Do průzkumu se zapojilo 380 klimatických expertů a expertek, kteří se v posledních letech podíleli na zprávách o klimatu IPCC. Naši budoucnost popisují jako klimatický chaos.

Přesto má smysl pokračovat ve snaze zpomalit změny klimatu, protože každá desetina stupně se počítá a život neskončí ani při oteplení o dva stupně. Podmínky k životu se však budou drasticky lišit od toho, co jsme doposud znali. Proto je také nezbytné se připravovat na budoucí katastrofy, aby bylo možné ochránit co nejvíce lidských životů. V tuto chvíli je svět na trajektorii k oteplení o 2,7 stupně a jen málo vědců očekává, že lidé udělají něco, co by tomu zabránilo.

Verze pro tisk 17.5.2024 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy