Anarchistická federace

Migrační boje a co s tím

Překlad komentáře od polského antifašistického kolektivu 161crew

obr.

Neoliberální a konzervativní pravice, která vládne v mnoha zemích globálního Severu nebo má velký politický vliv, nikdy veřejnosti nevysvětlí, kde se vzali všichni ti migranti a uprchlíci z Afriky a Blízkého východu. Nikdy neřekne, že jsou to lidé s podobnými osudy a sny, jako mají pracující v kterékoli jiné zemi na planetě. Válečný uprchlík a ekonomický migrant je pro pravici staré dobré téma, které jitří emoce, strach a nejjednodušší pudy. V kombinaci s devalvací školství a záměrným překrucováním historie tak hladce směřují společnost do ohrádky, kde nepotřebuje rozumět problémům a vidět mechanismy, které je generují.

Země globálního Severu mají za sebou velmi dlouhou historii imperiálního kolonialismu a vedení konfliktů za účelem vykořisťování obyvatelstva, okupace nebo anexe a vytěžování vzdálených zemí. Kapitalismus, dokud bude existovat, ve své nejextrémnější, neoliberální podobě (od +/- počátku 80. let 20. století), bude i nadále generovat migraci a válečné či politické uprchlíky. Žádný pravicový politik ani biskup na tom nic nezmění, protože koexistují s tímto nespravedlivým a pokleslým ekonomickým systémem rozšířeným po celém světě. Relativně bohaté země ovládané neoliberální a konzervativní pravicí, hájící od nepaměti kapitál, nikdy nezačnou dialog ani se nerozhodnou realizovat globální plány mezinárodní demilitarizace, solidarity a obnovy pro dobro všech. Je to v rozporu s jejich snahami vybudovat „střežené pevnosti prosperity“ podle starého a nespravedlivého monarchistického modelu na úkor ostatních, včetně vykořisťovaných v rámci vnitřní hierarchie.

Dalším problémem, který přiživuje migrační procesy spojené s kapitalismem a jemu nakloněnými vládami, je oteplování klimatu, které je o to palčivější v zemích blíže rovníku. Na současnou historickou situaci mají vliv nejen konflikty vyvolané imperialismem a kapitalismem samotným, ale také zhoršující se klimatické podmínky, které jsou hnané rozvratem této planety kvůli nebývalé rychlosti výroby.

Toto téma je složité a vyžaduje mnoho času k prodiskutování, ale vysvětlit ho může pouze široce chápaná neneoliberální a neidentitářská levice. Naneštěstí ve světě médií ovládaných kapitálem a neoliberálně-konzervativním pravicovým diskurzem žádný prostor nedostaneme. Silně liberální parlamentní levici se ho dostává jen krapet, jen dost na to, aby si systém udržel fasádu iluzorní demokracie.

Nyní je více než kdy předtím na nás – libertinské levici a všech ostatních politicky nedefinovaných stoupencích skutečné přímé demokracie zdola –, abychom společně rozvíjeli cesty pro skutečně demokratickou diskusi a akci, která by myšlenkově transformovala společnost a regenerovala celý svět směrem k lepší budoucnosti. Toho lze dosáhnout pouze budováním paralelního diskurzu společenské diskuse tváří v tvář moci státu a kapitálu, která se vydala směrem k destrukci veškeré racionality.

Mezitím je také důležité postavit se hrám těch, kteří jsou u moci a kteří se na základě principu „rozděl a panuj“ zaměřují na ty, kdo utíkají před konflikty nebo hledají lepší životní podmínky. Nepřítelem pracující třídy nejsou uprchlíci. „Problém imigrace“ je už velmi dlouho mechanismem, který je často velmi účinně využíván k odvádění pozornosti od skutečných problémů a skutečných viníků současného stavu. Nedovolme, aby opět uspěli.


Zdroj:
https://161crew.bzzz.net/migracyjne-przepychanki-i-co-my-na-to/


Verze pro tisk 6.11.2023 161crew

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy