Anarchistická federace

Anarchistický 1. máj: program

Čeká nás pofel, pochod a párty. Kdy a kde?

obr.

Anarchistický první máj 2024 se rýsoval už nějakou dobu dopředu a teď, když je tzv. za dveřmi, má už jasné obrysy. Co a kdy nás tedy čeká?

Pofel

Sraz je ve 13.30, a to tradičně na pražském Střeleckém ostrově, tedy na místě, kde se konal první dělnický První máj v roce 1890. Budeme tu piknikovat, zevlovat, klábosit, prohrabeme distra Nakladatelství AF, Neklidu a případně dalších, zahraje Duck, vyslechneme projevy a u pamětní desky vzpomeneme na onu historickou událost se zdůrazněním toho, co pro nás coby anarchisty*ky Svátek práce symbolizuje.

Pochod

Kolem třetí hodiny odpolední zahájíme hlasitý průvod centrem Prahy na Štvanici, a to přes Národní třídu, Poříčí a Těšnov. Máme transparenty i černo-rudé vlajky a nebojíme se je použít. Součástí pochodu bude také sound system RAW Rave 2.0. Nemáme tedy obavy, že bychom nebylx slyšet.

Party

Až dorazíme na Štvanici, bude prostor k odpočinku a svlažení namožených hlasivek. Hladovcům a hladovkyním se na místě o jídlo postará oblíbená aktivistická kuchyně Cocina Perdida. Kdo nestihl distra na Střeláku, bude na to mít klid zde.

Kolem páté se tu rozjede revoluční párty – venku zahrají k tanci a poslechu DJs a v útrobách Bike_Jesus později (někdy po šesté) proběhnou postupně čtyři vystoupení super interpretů*ek. Aby to ale nevypadalo jako v loňském roce, nebude to celé o punku. Anarchistické myšlenky prosakují napříč žánry a je třeba tuto rozmanitost oslavit. Na koho se tedy můžeme těšit?

▪️ Bunkerer
Temné EBM nebo chcete-li industriální punk znějící ozvěnou od kladenského železobetonu a monolitů minulorežimní šedi. Autorstvo nás přenese do sídlišť s jejich deziluzí i vizemi urbanismu Zářících měst v setu, kde můžeme cítit inspiraci klasiky od Front242 po interprety současné scény, jako je Kris Blaha nebo Qual.

▪️ Lobbyboy&Saab900turbo
Feministické rapperské duo Lobbyboy&Saab900turbo úspěšně vyvětrává tuzemskou, jinak mnohdy zatuchlou a machistickou rapovou scénu. Do neotřelých beatů sází autobiografické texty o zkušenostech, který se sice občas neposlouchají dobře, ale zaznít by měly. Neustálý soutěžení je sere, v rap game vyhrály už dávno.

▪️ Fvck Kvlt
Z potřeby moct se vyjádřit jinak než jen skrze punk s elektrickou kytarou vznikl Fvck_Kvlt. Rapová podoba Denise Banga, známého jinak z punkových The Wilderness, vzala československou rapovou scénu útokem a obratem se zařadila mezi to nejlepší, co může underground nabídnout. Pryč se sexistickými rappery, sem s emocionálním a politicky uvědomělým trapem!

▪️ Klara Wodehn & Zagami Jericho
Klara Wodehn je audiovizuální umělkyně pojící trapovou hudbu s hyperpopem či ambientními kompozicemi. V roce 2022 vydala EP Dream Life, ódu na fantaskní až herní světy, po něm dvousinglové EP Ascending, adoraci výletů do přírody a Cesty duše – loni se objevila např. na featech Toyoty Vangelise na desce Výklopný světlomety či na desce ‚projekt 2023‘ slovenského rappera Edúv Syn, s underground rapperkou Zzai vydala desku „Shygrlz“ a zahájila roční koncertní cestu. Zagami Jericho je architektem elektronických a popových skladeb, které spojují jemné hlasy a tvrdé kopáky. Na kontě má jedno album a tři EPčka. Na after letošního anarchistického Prvního máje zahraje doposud nevydané věci chystané na další EP. S Klarou Wodehn se znají několik dlouhých let a váže je k sobě nejenom láska k dělání hudby, ale i láska k lidem a anarchismu.

Vstup na koncerty je plně dobrovolný. Je to také jedna z příležitostí, bez ohledu na to, zda na produkci půjdete či nikoli, jak přispět na pokrytí nákladů spojených s organizací celého anarchistického Prvního máje.


Verze pro tisk 29.4.2024 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy