Anarchistická federace

A1M: Zdravice Kolektivů solidarity

Anarchistický 1. máj je úspěšně za námi. Zazněl na něm např. vzkaz našich kamarádek a kamarádů z Ukrajiny.

Praha

Než začneme, je třeba poděkovat všem, kteří podpořilx letošní Anarchistický První máj, ať už organizačně, propagačně či svou účastí. Bylo to úžasné setkání svobodomyslných lidí s jasným poselstvím odporu vůči kapitalismu, patriarchátu, imperialismu či queerfobii, lidí volajících po svobodné a samosprávné společnosti bez různých podob diskriminace.

Než vstřebáme všechny ty úžasné dojmy a pocity a dáme dohromady reportáž z celé akce, přineseme přepisy proslovů, které na ní zazněly. Ten úvodní od Anarchistické federace byl jen lehce upraveným zněním textu dubnového čísla nástěnných novin A3, nebudeme ho tedy opakovat. Začneme zdravicí od našich kamarádek a kamarádů z ukrajinské solidární sítě Solidarity Collectives, která byla přečtena po příchodu průvodu na Štvanici.

* * *

Zdravíme vás z Ukrajiny, kamarádi a kamarádky. Kolektivy solidarity jsou antiautoritářskou sítí i skupinou. Někteří z nás bylx před invazí odboráři*kami z autonomních svazů nebo obecně aktivní v různých oblastech. Nyní jsme se všichni spojilx bez ohledu na rozdíly, abychom podpořilx kamarádstvo, které se rozhodlo připojit se zbraní v ruce k boji proti putinovské agresi na Ukrajině. Doufáme, že se jim daří dobře a že najdou sílu k dalšímu boji.

Být spolu, jako jste vy dnes, je skvělý způsob, jak pochopit vlastní sílu a vzpomenout na kamarády a kamarádky, kteří se k nám letos nemohlx připojit. Samozřejmě, že kvůli válce jsme jich mnoho ztratilx. Jen díky vaší podpoře můžeme dál vzdorovat a tento den je dobrou připomínkou jara, které přišlo, spolu s náloží nových výzev. Doufáme, že odbory budou úspěšné v boji proti kapitalistům a že společně najdete způsob, jak zlepšit své pracovní podmínky, a že potřebné akce vás najdou připravené a odhodlané. Z naší strany by se dalo říci mnoho o neoliberálních zákonech zavedených na Ukrajině a o tom, že mnozí jsou zde dnes bez práce.

Je to už víc než dva roky, co spousta kamarádstva bojuje za svobodu nás všech, tentokrát za to, abychom zůstalx naživu a zastavilx bombardování měst a vesnic. Náš kolektiv pracuje také na podpoře dobrovolných bojovníků a bojovnic a lidí, kteří jsou dnes bez platu. Vzájemná pomoc poskytla mnohým prostředky k jejich vlastnímu přežití. Na Ukrajině nás čeká ještě dlouhý boj a opravdu vás potřebujeme na naší straně, abychom mělx šanci společně zvládnout tento rok, který by mohl být ještě těžší než ty dva poslední. Jsme přesvědčenx o nutnosti rezistence a o tom, že díky ní můžeme na naší cestě najít kamarády a kamarádky, se kterými se budeme moci i v budoucnu společně stavět na odpor proti útlaku a bojovat za lepší svět.

Děkujeme vám za podporu, letošní zima konečně pominula, a tak můžeme opět začít naplno pracovat. Uvidíme se na frontě nebo na pracovištích, všude nemůžeme být současně, a tak musíme věřit, že ostatní dělají práci, kterou každý sám nezvládne. Jediné, co máme, je naše solidarita, a ta je naší silou a zbraní.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy