Anarchistická federace

Píšou jinde : „Konec státní genocidy!“ Prahou prošel další pochod solidarity s Palestinou

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2024/03/konec-statni-genocidy-prahou-prosel-dalsi-pochod-solidarity-s-palestinou/

Okolo tisíce lidí se dnes zúčastnilo protestu na podporu Palestiny. Zazněla kritika českých médií, politiků i zbrojního průmyslu. 

Na pražském Klárově se dnes sešlo okolo tisícovky lidí. Přišli podpořit již několikátý celostátní Pochod solidarity s Palestinou, který organizovaly kolektivy Prague 4 Palestine Youth, Sdružení přátelé Palestiny, iniciativa Ne naším jménem – za spravedlivý mír na Blízkém východě a Palestinský klub v ČR.

„Být Palestinec znamená prožít celý svůj život jako uprchlík, zbavený důstojnosti a práva na návrat domů. Znamená to, že váš život, rodina, komunita a domov jsou neustále v ohrožení. Vaši blízcí mohou být kdykoli odvedeni a uvrženi do izraelské věznice – na dobu neurčitou. Vaši půdu vám mohou kdykoli bez váhání ukrást, anektovat a kolonizovat. V Palestině neexistuje žádná svoboda. Žádné bezpečné útočiště,“ citovala umělkyně Yara Abu Aataya v jednom z prvních projevů palestinského ministra zahraničních věcí Riyada al-Malikiho.

Projev na Klárově přednesli také Tomáš a Tamara Klusovi. Oba apelovali na lidská práva a základní empatii a solidaritu. „Každá genocida začíná mlčením,“ řekl Klus, načež reflektoval, jak je v českém prostředí náročné zastávat propalestinské názory. „Ale je to nesmírně důležité. Já vnímám Gazu jako zrcadlo světa (…) Když se do něj nebudeme moci podívat nebo když před ním budeme zavírat oči, tak nemůžeme jako lidi přežít,“ řekl. Společně pak se svou ženou zazpívali píseň. Klusovi, stejně jako Yara Abu Aataya vystoupili za nově vzniklý kolektiv umělců Stop genocidě v Gaze, který stojí za čtvrtečním happeningem v Národní galerii. Z Klárova se následně protest přesunul na náměstí Republiky.

Kolektiv Food not Bombs, který na akci zajistil teplý čaj, ve svém projevu upozornil na spolupráci českého a izraelského zbrojního průmyslu. „Evropské státy nadále vyváží zbraně do Izraele a přímo se tak spolupodílí na masakrech páchaných zločinným režimem izraelského státu. Česká republika tak za minulý rok vyvezla do Izraele zbraně a vojenský materiál v hodnotě přes 150 milionů korun. Podílí se na tom desítky českých zbrojařských firem jako například První brněnská strojírna Velká Bíteš, která se chlubí tím, že dodává Izraeli proudové motory do bezpilotních prostředků, jako jsou právě drony nebo řízené střely. Považujeme to za nepřijatelné a požadujeme okamžité zbrojní embargo!“ zněla výzva kolektivu.

Na náměstí Republiky protestující stejně jako na předchozích celostátních demonstracích společně tančili a zpívali. Velká většina protestujících na místě vytrvala i přes nepřízeň počasí.

Verze pro tisk 25.3.2024 a2larm.cz

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)