Anarchistická federace

Bakunin 2014 (I.)

Letos si připomínáme 200 let od narození jednoho z nejznámějších zakladatelů anarchismu, M. A. Bakunina. Každý měsíc mu věnujeme jeden příspěvek.

Před 200 lety, přesně 18. květen 1814, se narodil jeden z nejvýznamnějších zakladatelů anarchistického hnutí, Michail Alexandrovič Bakunin. Členské sekce Internacionály anarchistických federací (IFA), včetně Československé anarchistické federace (ČSAF) se rozhodly, že u příležitosti tohoto výročí budou některé své aktivity směrovat k připomenutí osobnosti a myšlenek slavného ruského myslitele a revolucionáře.

Toto rozhodnutí bylo potvrzeno při diskusi na setkání zahraničních sekretariátů jednotlivých federacích sdružených v anarchistické internacionále. Francouzská anarchistická federace v listopadu 2013 vydala mezinárodní výzvu 2014 – Rok Bakunina, která upřesňuje představu o akcích, jež by se při té příležitosti mohly konat. Ve výzvě mimo jiné stojí: „Bakunin hrál velmi důležitou roli při formování a prosazování anarchistické myšlenky a praxe v opozici vůči autoritářskému socialismu a parlamentarismu, náboženství a státu, a v rámci dělnického a odborového hnutí, a také na poli revolučního internacionalismu.“

Události, které výzva navrhuje, mohou mít různý charakter: 1) setkání, konference, diskuse; 2) slavnostní shromáždění; 3) mezinárodní setkání prohlubující internacionální spolupráci. Dalšími možnostmi jsou vydávání článků v anarchistických periodikách, příprava rozhlasových vysílání či publikace brožur a knih. Výzva rovněž směřuje k organizátorům anarchistických knižních veletrhů, aby se tematicky věnovali právě Bakuninovi.

Již nyní se na webových stránkách anarchistické internacionály objevují odkazy na weby věnované Bakuninovi a na některé konkrétní akce (například
konferenci v Polsku 29. až 31. května 2014).

Podobně jako ostatní federace sdružené v IFA, i ČSAF připravuje na „rok Bakunina“ některé aktivity. Předně půjde o sérii textů Bakunin 2014, jejíž první díl právě čtete a v nichž se budeme snažit přiblížit jak osobnost Michaila Bakunina, tak i jeho myšlenky. Jednotlivé díly, které budou vycházet každý měsíc, na sebe nebudou nijak zvlášť navazovat. Vedle úryvků z Bakuninových prací a textů o něm se pokusíme sledovat, co se ohledně jeho osoby děje jinde ve světě.

Dále jsme se rozhodli věnovat M. A. Bakuninovi příští číslo anarchistické revue Existence, kde by mělo vyjít několik původních textů a překladů (například „Bakuninův odkaz“ od Paula Avriche). S tímto tématem bude tedy také částečně spojen další „Existenční večírek“, který by se měl konat v průběhu dubna, případně další diskusní akce, bude-li prostor k jejich konání.

stencilAbychom si známého anarchistického revolucionáře mohli připomínat i v ulicích, připravili jsme pro vás šablonu. Stačí si ji vytisknout v potřebném formátu, vyřezat, pořídit sprej a hurá do ulic. Zkuste ale i vlastní nápady. Budeme rádi, když nás následně budete informovat, případně zašlete na náš kontaktní mail csaf[a]csaf.cz nějaké fotografie.

Šablona je ke stažení ZDE.

„Pravdou je, že celý život pracujícího je jednoduše nepřetržitým a úděsným sledem období nevolnictví – dobrovolného z právního hlediska, ale povinného v ekonomickém smyslu –, jež je přerušované chvilkovými krátkými obdobími svobody doprovázené hladověním; jinými slovy, je to skutečné otroctví.“
M. A. Bakunin
Verze pro tisk 25.1.2014 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy