Anarchistická federace

AF na LITRu 2023

Nakladatelství Anarchistické federace se již potřetí zúčastnilo olomouckého knižního veletrhu LITR.

Olomouc

Ve dnech 22. až 24. září probíhal v Olomouci devátý ročník knižního veletrhu autorských a uměleckých publikací LITR, který umožňuje nezávislým nakladatelům a umělcům propagovat a šířit své publikace s omezenou distribucí. Tradičně si mohli návštěvníci užívat i doprovodný program v podobě výstav, workshopů, autorských čtení, hudby či divadla. Zatímco v minulých letech se konal v Uměleckém centru Univerzity Palackého, letos se přesunul do Pavilonu G Výstaviště Flora Olomouc. Stejně, jako v předchozích dvou letech, i letos se na LITRu objevil stánek Nakladatelství Anarchistické federace, tentokrát sdílený se čtyřmi dalšími podobně zaměřenými kolektivy. Spolu s námi zde prezentovala nakladatelství Neklid, Alferia, UTOPIA LIBRI a Nevim. Část nabídky dovezli soudružky a soudruzi z brněnského sociálního družstva Tři Ocásci a část doplnila skupina AF Olomouc. Posily z Brna umožnily v sobotu pravidelné střídání obsluhy na stánku, za což jim patří velké díky.

O knihy s anarchistickou tematikou byl rozhodně zájem. Náš stánek přilákal mnoho návštěvníků veletrhu. Někteří si knihami jen listovali, jiní si publikace také zakoupili. V nabídce pro ně byla třeba naším nakladatelstvím letos vydaná Haškova sbírka Všivá historie, Bakuninův Bůh a stát, Damierovo Ocelové století, Gavrilinův Deník konfidenta, Kropotkinova Anarchistická etika nebo řada čísel časopisu Existence, včetně aktuálního vydání věnovaného osobnosti Jaroslava Haška. Zájem byl, stejně jako loni, například o Bakunina, Všivou historii nebo o publikaci Sbohem, Batmane z Komiksové edice Nakladatelství AF. Příběh pochybného komiksového hrdiny vzešlého ze světa nejbohatších zaujal návštěvníky různých věkových kategorií, a podařilo se nám vyprodat všechny nabízené sešity. K rozebrání byly srpnová A3 s textem Bagatelizace násilí na ženách“, brožurka Činnost anarchistické federace v roce 2022, a v neposlední řadě i brožura k protideveloperské akci naší olomoucké skupiny, jež proběhla v dubnu. Zájem byl také o publikace ostatních nakladatelství, třeba o knihu Revoluce jednoho stébla slámy nakladatelství Alferia. Úspěch slavila rovněž družstevní veganská kuchařka Mrkev, láska, sojanéza z nakladatelství Nevim kolektivu Tří Ocásci. Mimo knihy a brožury si návštěvníci zakoupili nášivky a trička, která si mohli pohodlně vyzkoušet za naším stánkem.

U stánku jsme strávili sobotu a neděli a bylo to opravdu příjemné. Jsme potěšeni tím, že se u něj lidé zastavovali a námi prodávané knihy je zaujaly. Směřovaly k nám i otázky o možném zapojení do činnosti Anarchistické federace.

Organizačnímu týmu LITRu velice děkujeme za možnost podílet se na tomto veletrhu. Těšíme se na další ročník a doufáme, že bude stejně povedený, jako ten letošní i ty předchozí.

Související odkazy:
LITR 2022
AF na knižním veletrhu LITR


Verze pro tisk 15.10.2023 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy