Anarchistická federace

Památka zesnulých (anarchistů)

I my si dnes připomínáme své zesnulé a padlé.

padlí bojovníci

Na 2. listopadu připadá „Památka zesnulých“. Rádi bychom tedy využili tento den k připomenutí těch, ke kterým jsme měli v rámci anarchistického hnutí blízko, avšak dnes tu již nejsou s námi. Začněme připomínkou dřívějších členů naší federace, s nimiž jsme se museli nedobrovolně rozloučit.

23. února 2004 zemřel po dlouhé nemoci ve věku 26 let (* 30. 12. 1977) aktivista anarchistického hnutí a náš kamarád David Bednár. Aktivním stoupencem anarchistického hnutí se stal v roce 1994. Během svého působení v hnutí prošel několika organizacemi: Anarchosyndikalistickou federací, Československou anarchistickou federací, kde byl členem rýmařovské skupiny, či Organizací revolučních anarchistů – Solidarita. V nekrologu v A-kontra č. 2/2004 jsme na něj vzpomenuli mj. slovy: „Charakter nekompromisní, revolucionář tělem i duší, srdce zlaté a laskavé. Krátce celý člověk. Náš kamarád a přítel.“

20. září 2012, pokud si tedy datum pamatujeme správně, jsme přišli o kamaráda Honzu Roubíčka. Bylo mu třiatřicet let. Ještě jako teenager vstoupil do Československé anarchistické federace. Byl velmi otevřená a přátelská povaha, proto také po rozkolu koncem roku 1997 zůstal členem pokračující anarchistické federace, a současně se zapojil do nově vzniklé Federace sociálních anarchistů. Jeho jméno bylo dokonce přetřásáno v souvislosti s protesty proti MMF a SB v Praze v roce 2000, a to po napadení neonacistů antifašisty na Hlavním nádraží. Tehdy ho udal kariérní novinář Patrik Kaizer, paradoxně sám bývalý aktivista anarchistického hnutí z první poloviny 90. let.

7. ledna 2015 nás opustil ve věku jedenačtyřiceti let (* 25. 4. 1973) náš dlouholetý kamarád Roman Kulla, přezdívaný Chico. Do anarchistické federace vstoupil krátce po jejím založení a v roce 1997 přešel z rýmařovské skupiny do pražské. V Praze také již zůstal. I když nebyl už několik let ve federaci aktivní, stále se účastnil po našem boku demonstrací a dalších akcí pořádaných v Praze. Nebyl jen celoživotním anarchistou, mnozí ho znali například jako fotbalového fandu z ochozů Admiry Praha či jako účastníka každoročních Frýbestrů v Dejvické nádražce.

Jsou tu ale i další, kteří nás za ta dlouhá léta od obnovení anarchistického hnutí ovlivnili. Vzpomeňme alespoň tři z nich.

Prvně je to Ladislav „Apač“ Novák, který v dubnu 2001 po dlouhém umírání v bohnickém hospicu podlehl rakovině. Apač patřil v roce 1989 mezi zakladatele Československého anarchistického sdružení, avšak ještě předtím byl aktivní v organizacích, jako byly Společnost za veselejší současnost nebo Nezávislé mírové sdružení. Později založil Výbor na obranu stíhaných anarchistů (VOSA). V nekrologu v A-kontra č. 4/2001 se o jeho aktivistických letech psalo: „Přímo sršel energií a jeho vitalita a elán inspirovaly i ostatní.“

25. září 2012 odešel ve věku 60 let (* 1. 9. 1952) dlouholetý a velmi svérázný anarchista Jakub Polák. Proslul zejména jako „šéfredakor“ časopisu A-kontra, později také díky svému angažmá v oblasti práv romské menšiny. Pro některé z nás byl i přes mnohé výhrady přítelem a jeho zápal pro věc byl mnohdy opravdu udivující. Nezapomeneme na něj stejně jako na rozloučení, které jsme mu připravili formou demonstrace/antipohřbu.

Do třetice bychom chtěli připomenout pro nás rovněž významnou osobu, která se také zmíněného Polákova antipohřbu účastnila. Jde o Filipa Fuchse, hc-punkového harcovníka a vydavatele světoznámého zinu Hluboká orba. I s ním bylo někdy těžké vyjít, nešlo mu ale rozhodně upřít obětavost, opravdovost a nesmírné nasazení a můžeme směle prohlásit, že pro anarchopunk toho v Česku udělal asi víc než kdokoli jiný. I on, stejně jako Polák a Apač zemřel na rakovinu, a to 9. ledna 2016 ve věku 40 let (*8. 8. 1975).

V dnešní den chceme navíc připomenout anarchisty a antifašisty, kteří letos padli v boji proti putinovskému z-fašismu na východoukrajinské frontě. Patří mezi ně například Dmitrij Petrov, Finbar Cafferkey, Cooper Andrews (všichni tři padli 19. dubna 2023) či Jevgenij Osijevský (padl 22. května 2023).

Čest jejich památce!


Verze pro tisk 2.11.2023 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy