Anarchistická federace

Vrána k vráně

Komentář běloruských anarchistů/ek o tom, jak Putinův přítel Orbán začal v EU lovit antifašisty

Putin a Orbán

Neonacistická skupina Blood&Honor již dvacet let svolává tisíce neonacistů z celé Evropy na „Den cti“, demonstrativní akci, která se koná vždy 11. února v Maďarsku. Záminkou jednoho z největších mezinárodních neonacistických setkání na světě je připomínka události, kdy se Hitlerovi vojáci spolu se svými maďarskými spojenci pokusili probít z Budapešti obklíčené sovětskými vojsky a vrátit se do nacistického Německa. Z 28 000 vojáků wehrmachtu, SS a maďarských spojenců se jich probojovalo jen několik stovek. Většina nacistů byla tehdy zabita nebo zajata Rudou armádou.

Nyní neonacisté každoročně pořádají 60kilometrový pochod z Budapešti k průlomovým liniím a se smutnými tvářemi připomínají veterány SS, kteří padli ve druhé světové válce.

Krajně pravicová maďarská vláda Viktora Orbána do pochodu nijak zvlášť nezasahuje a podle některých zdrojů dokonce krajně pravicovým skupinám v přepisování historie přímo pomáhá. Organizace, která pochod oficiálně pořádá, obdržela od maďarského ministerstva pro lidské zdroje asi 2700 eur a sami organizátoři natočili pro maďarské státní kanály několik dokumentů, včetně jednoho o slávě maďarských vojáků za druhé světové války.

Maďarští antifašisté již několik let volají po mezinárodní podpoře v boji proti neonacistům, z nichž mnozí přijíždějí do Budapešti z Německa a Rakouska. V roce 2023 na výzvu postavit se náckům reagovali aktivisté z Německa, Itálie a mnoha dalších zemí. V důsledku několika potyček před pochodem zahájily maďarské represivní orgány trestní řízení, včetně obvinění z účasti v mezinárodní organizované zločinecké skupině proti… antifašistům. Někteří byli zadrženi přímo na místě a po některých antifašistech bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání. Nyní sedí dva antifašisté z Německa a Itálie ve vyšetřovací vazbě v Budapešti. Na seznamu hledaných osob je více než desítka lidí.

Na žádost maďarské strany byli v Itálii, kde vládne fašistická premiérka Meloniová, a Německu zadrženi další dva antifašisté, kteří čekají na vydání do Maďarska, kde jim hrozí až 15 let vězení.

Je zřejmé, že konzervativní maďarská vláda využívá oficiální mezinárodní struktury k boji proti odpůrcům fašismu, který s podporou Putinova režimu stále více nabírá na síle. Zablokování velkého balíku pomoci Ukrajině ze strany Viktora Orbána je jen špičkou ledovce. Boj Orbánovy krajně pravicové strany Fidesz proti antifašistům je součástí potlačování ideologického odporu proti všemu, co Orbán v EU s podporou Moskvy a dalších reakčních sil prosazuje. A dnes vidíme, že tento boj se již neomezuje jen na hranice Maďarska. Anarchisté/ky a antiautoritáři/ky z Běloruska/Ukrajiny/Ruska, a to i v exilu, musí být stále ve střehu a nezapomínat, že v Evropě dnes existuje obrovské množství různých sil podporujících imperiální ambice Kremlu a otevřeně sympatizujících s ideologií fašismu.

Zadržené antifašisty můžete podpořit prostřednictvím skupiny Budapešťská solidarita.


Zdroj:
https://pramen.io/ru/2023/12/kak-drug-putina-nachal-ohotu-na-antifashistov-v-es/


Píšou jinde

Odkazy