Anarchistická federace

Rusko: mučení jako běžná policejní metoda

Antifašista Roman Paklin má po mučení elektrickým proudem zdravotní následky.

Roman Paklin

Roman je antifašista ze Surgutu, vegetarián a sportovec, milý, skromný a klidný člověk, ale zároveň silný duchem a neústupný, navzdory všem těžkostem, kterým je vystaven ve vězení. Spolu s přáteli organizoval v Surgutu veřejnou knihovnu s literaturou o anarchistické teorii, o historii osvobozeneckých hnutí a svépomocných iniciativách.

Pracoval ve velkém podniku jako automechanik a svou práci měl rád. Jeho velkou vášní jsou auta, jejich vnitřní uspořádání a mechanismy. Volný čas trávil v přírodě a četbou. Zajímal se o historii, filozofii, umění a antropologii. V současné době je Roman ve vězení, píše poezii a zajímá se o jógu, duchovní praktiky a psychologii.

Prvního září 2022 odvezla policie Romana do hangáru, kde ho mučili. Popsal to následovně: „Ruce a nohy mi svázali lepicí páskou, dostával jsem elektrické šoky, pak mi stáhli kalhoty a řekli, že půjdu do vězení jako bukvice.“ Po mučení bylo u Romana podezření na mrtvici, zhoršil se mu zrak a měl bezvládnou ruku. V současné době se léčí v psychoneurologické ambulanci v Lebeděvce v Ťumeňské oblasti.

Roman je obviněn z „účasti v teroristické organizaci“ a z „přípravy teroristického činu“. V prosinci 2023 vyšetřování doplnilo obvinění z „terorismu“ o další dva paragrafy: „nezákonnou výrobu a skladování výbušnin v rámci organizované zločinecké skupiny“. Teď Romanovi hrozí podle všech paragrafů trest odnětí svobody na 15 až 30 let.

Roman odmítá své výpovědi vynucené mučením a svou vinu popírá. Během více než ročního pobytu ve vyšetřovací vazbě se marně dožadoval lékařské pomoci.

Připomínáme, že kauza Ťumeň, při které bylo zadrženo a obviněno z terorismu šest antifašistů z Ťumeni, Jekatěrinburgu a Surgutu, začala před více než rokem. Loni se začátkem ledna přidala Anarchistická federace k Týdnu solidarity, jehož cílem bylo o kauze Ťumeň informovat ve světě, získat podporu pro stíhané a zaslat jim solidární pozdravy. Ti ale stále čelí obvinění a jejich největší nadějí je bezesporu porážka Ruska na Ukrajině a následný pád Putina a jeho režimu. Přejeme jim, aby k tomu co nejdříve došlo a oni se ocitli opět na svobodě.


Zdroj:
https://avtonom.org/news/roman-paklin-pytki-tokom-vynudili-borotsya-za-zdorove

Další související odkazy:
Ruslan Ušakov odsouzen k 8 letům vězení
Rusko: další unesený a mučený anarchista
Vězení není konec, je třeba jít dál
Ilja Šakurskij: Dopis kamarádovi


Verze pro tisk 7.1.2024 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy