Anarchistická federace

Při jídle o jídle

Report z Existenčního večírku na téma „politický rozměr jídla“

Trhlina

Ve čtvrtek 15. února se konala další z našich velmi oblíbených akcí – Existenční večírek. Ten předchozí, haškovský, sice proběhl poměrně nedávno – koncem listopadu, ale bylo třeba dohnat skluz, jelikož jak bylo na samotné akci avizováno, kvapem se blíží uzávěrka jarního čísla, jehož nosné téma zní „východoevropské anarchistky“.

Možná proto, že čtvrtek je pravidelný otvírací den Trhliny, kde se večírek opět konal, již odpoledne tu bylo poměrně dost návštěvnictva, které se v podvečer ještě rozrostlo, takže se prostor infoshopu pěkně zaplnil. Než ale začalo samotné povídání o tématu posledního čísla anarchistické revue Existence, došlo k přípravě „hodovní tabule“, na níž se vedle slibovaných chlebíčků objevila mísa lehce osolených plátků kedlubny a okurky, hrnce pro nandání rise and curry (and tofu) a tortily plněné rýží basmati, ragú z marinovaného tofu, červenými fazolemi, špenátovými listy, nadrcenými nachos a humusem s příchutí restované cibulky. Během přednášky se na stole ještě objevily dva slané záviny, první se špenátem a lahůdkovým tofu a druhý s kysaným zelím a uzeným tofu. Takže se jedlo celý večer, až na stole nezbylo nic než drobky a v éteru samé pochvalné poznámky ohledně chutí jednotlivých dobrot.

Poté, co redaktor Existence představil chystané publikace Nakladatelství AF, stočil řeč k jídlu mizejícímu ze stolu, konkrétně k pomazánce, kterou sám přispěl ke společné večeři a na které ilustroval, jaké pozadí může jídlo mít. Tak kupříkladu smažená cibulka, která byla součástí pomazánky z červené čočky, pochází z projektu nákupu surovin od lokálního zemědělce distribuovaných pak v rámci aktivistického prostředí. Zelená ozdoba na chlebíčcích pocházela z cibule sibiřské, ten den sklizené na zahradě, coby první letošní výpěstek. Kedlubna zas byla sklízena až v průběhu prosince, přičemž si zachovala svou šťavnatost. Tento drobný příspěvek se pak promítl jako jedno z pojítek přítomných lidí, kteří si na daných věcech společně pochutnávali, a pro samotného přednášejícího znamenal, dle jeho slov, zdroj osobního uspokojení a radosti ze sdílení donesených potravin.

Poté následovala více než hodina teoretického rozmýšlení o jídle, které vycházelo z úvodního článku k tématu Existence 2/2023. Byla představena mnohorozměrnost jak politického, tak osobního (i když i osobní je politické) přístupu k jídlu, jež vyšla z možnosti kladení otázek v souvislosti s jídlem, které konzumujeme. Na příkladu jídla byly vysvětleny principy a průvodní jevy kapitalismu, jako jsou vykořisťování, hlad a chudoba, ekonomická závislost, sociální a geografické nerovnosti, ekonomická globalizace, klimatická krize, devastace přírody, vymírání druhů, utrpení zvířat, civilizační choroby, atomizace společnosti, likvidace divočiny, znečištění vod… Na druhou stranu se poukázalo na to pozitivní, k čemu nás přemýšlení o jídle a zejména praxe s jídlem spojená přivádí. A tak se mluvilo o vytváření vztahů, spojení s druhými, solidaritě, zdraví, soucitu, samostatnosti, vědomostech a zkušenostech, radosti z přítomného okamžiku, vizi lepšího světa, klimatické spravedlnosti, biodiverzitě, právu na město, lidské činorodosti, budování komunity, zkracování cesty potravin na talíř, vytváření infrastruktury anarchistického hnutí…

To vše si posluchačstvo pozorně vyslechlo, aby se následně stalo samo aktivní součástí besedy. Padaly otázky, hledaly se odpovědi, byly představeny vlastní zkušenosti… Mluvilo se o koloniální praxi kontroly zdrojů původních obyvatel, o geneticky modifikovaných organismech, o Food not Bombs či potravinových bankách, ale asi největší zájem byl o otázky možnosti získávání potravin v městském prostředí. A tak se živě debatovalo o dumpster divingu, městském zahradničení, komunitou podporovaném zemědělství, anarchistických spotřebních projektech, opuštěných sadech…

Existenční večírek se vyvedl, byl živý, přátelský, poučný i chutný. Mimo jiné se na něm vybralo 15 000 korun na sbírku Ukliďme nebe nad Ukrajinou!, kterou pořádá ve spolupráci s dalšími skupinami Anarchistická federace a jejímž účelem je zajistit antifašistickým bojovníkům nástroje protidronové obrany. Pražská skupina AF při té příležitosti oznámila, že právě v tento den bylo dosaženo cílové částky 9400 €, dokonce byla výrazně překročena. Další obdobné sbírky budou následovat, stejně jako informace o nich, takže peníze vybrané navíc se zaručeně neztratí. Oznámení vzbudilo bouřlivý potlesk a stalo se tak jedním z vrcholů večírku.


Verze pro tisk 19.2.2024 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy