Anarchistická federace

Jak zablokovat klerofašisty

Stručný návod k úspěšnému zapojení se do blokády černoprdelnického pochodu 6. dubna.

obr.

Blíží se blokáda klerofašo-pochodu a spousta z nás se bude takové akce účastnit poprvé. Pojďme si připomenout, jak se blokáda dělá, jak se na ní bezpečně chovat a jaká jsou rizika, pokud se rozhodnete zapojit do přímé akce.

Afinitní skupiny

Během blokád a přímých akcí často využíváme taktiku afinitních skupin: „afinitek“. Co to je? Afinitka je prostě parta kámošů*ek, která si navzájem věří a předem se dohodne na tom, co a jak chce dělat. Obvykle se skládá z cca pěti lidí, ale může mít i více/méně členů*ek. Na každé přímé akci se podílí víc afinitek s různou mírou akčnosti, stylem fungování i různými cíli. Zapojení se do afinitky vám umožní se akce zúčastnit bezpečněji, efektivněji a bude to i větší zábava.

Jak na to? Základem je dát dohromady skupinu lidí, kteří si navzájem věří. Dost možná už na demošky s nějakou partou chodíte, tak je oslovte. Pokud se vám afinitku sehnat nepodaří, nesmutněte a na blokádu dorazte tak jako tak. Možností zapojení se bude víc než dost pro všechny.

Před akcí si dohodněte jméno: situace se může rychle vyvíjet, proto se hodí mít vymyšlený nějaký krátký cool název, který můžete v případě potřeby křičet a tím se v davu najít.

Dohodněte si, co všechno během blokády chcete, nebo jste ochotní podniknout. Proberte ve skupině např.:
- vadilo by vám nechat se legitimovat policií?
- jste ochotní se při blokování „nechat sebrat“? (rizikům spojeným s pasivním odporem se budeme věnovat níže)
- když se většina ostatních účastníků*ic rozhodne neuposlechnout výzvu policie, přidáte se?
- je něco, co by o vás zbytek skupiny měl vědět? (např. musíte večer stihnout vlak, proto se fakt nechcete nechat sebrat)

Na akci se pak rychle rozhoduje pomocí „delegátského pléna“ – delipléna. Tam každá afinitka pošle jednoho člověka, který tlumočí postoj svojí skupiny. Dohodněte si, kdo z vás na delipléna bude chodit.

Afinitky nám umožňují organizovat i dost velké akce nehierarchicky a efektivně. Chce to trochu tréninku a né všechno se vejde do jednoho stručného návodu, ale uvidíte, že to není nic složitého. Blokáda 6. dubna 2024 je dobrou příležitostí si tenhle způsob fungování vyzkoušet.

Represe a fízlové

Klerofašisti budou mít – tak jako vždycky – policejní asistenci, která se pro ně bude různými způsoby snažit vyčistit cestu. Pojďme se tedy podívat na to, co všechno policie může a nemůže a jak se chovat v případě, že dojde na právní oplétačky.

Maskování se
Maskovat se na demonstraci je přestupek. Brát si kuklu je blbost. Kšiltovka, sluneční brýle a šála nebo rouška je lepší nápad.

Policejní výzva
Pokud se klerofašounům rozhodnete postavit do cesty, policie vám nejprve dá výzvu, abyste něco udělali, nebo naopak nedělali. Např.: „Jménem zákona opusťte komunikaci a uvolněte prostor!“ V takovou chvíli se musíte rozhodnout, jestli výzvu uposlechnete nebo ne, a případně se přesunout jinam.

Zákrok policie
Pokud se rozhodnete výzvu nerespektovat, policie proti vám může zakročit. To většinou znamená, že se vás pokusí vytlačit z místa a následně buď rovnou legitimovat, nebo zajistit a předvést na služebnu. Pokud se rozhodnete klást odpor, čiňte tak PASIVNĚ. Za napadení policajta jsou vysoké tresty a policajt si jako napadení může vykládat ledacos.

Legitimace
Podle zákona máte povinnost se legitimovat. Buď předložením dokladu, nebo (pokud jste občan*ka ČR) nadiktováním svých údajů. Pokud tak neučiníte, může vás policie kvůli zjištění totožnosti „předvést“ na stanici až na 24 hodin. Nelegitimovat se se obvykle vyplatí pouze, pokud tak učiní větší množství lidí, ale rozhodnutí je na vás.

Co na služebně
Pokud vás policie zajistí a odveze na služebnu, za žádných okolností NEVYPOVÍDEJTE. Opakujte pouze: „odmítám vypovídat“. Nemusíte říkat proč, nemusíte říkat podle jakého zákona, nemusíte říkat vůbec nic. A neměli byste. Nemusíte nic podepisovat, ani protokol z výslechu, ani protokol o tom, že odmítáte podepsat. Nic. Chráníte tím sebe i ostatní účastníky*ce.

Co potom
Za pár týdnů/měsíců vám možná přijde pokuta nebo předvolání na přestupkovou komisi. V takovém případě asi dostanete pokutu za přestupek „neuposlechnutí výzvy“ (obvykle nižší tisíce). Možná budete chtít tzv. podat odpor – a v takovém případě je třeba jednat rychle. Každopádně vás nenecháme ve štychu. Dostanete-li nepříjemný úřední dopis či zprávu do datové schránky ve spojitosti s akcí, neprodleně (do 5 dnů, spíš dříve) nám napište na nesoudimepomahame@proton.me, v rámci možností vás podpoříme.

Jak blokovat

A jak přesně to celé uděláme? Nenásilnou blokádou!

Předem se se svojí afinitkou dohodněte, do čeho jste ochotní*é jít (viz výše).

Můžete se zúčastnit pouze legální demonstrace, stoupnout si klerofašounům do cesty a odejít na výzvu policie, nebo v blokování pokračovat. Můžete blokovat ve stoje, formou lidského řetězu a snažit se bránit vytlačení policií, nebo si sednout na zem a pasivním odporem „práci“ cajtů komplikovat. Možná máte se svojí afinitkou vlastní plán, jak pochod překazit. Obecně ale platí, že:

* Úspěšná blokáda vyžaduje hodně lidí. Sednout si v pár lidech na zem vypadá dobře na fotkách, ale v praxi může být efektivnější ve větším počtu koordinovaně zablokovat celou ulici. A pokud si to ještě neudělal*a, řekni o akci kámošstvu.

* Je lepší pochod systematicky zablokovat na víc místech. A hlavně se nenechat policií obklíčit („zaketlovat“) hned na začátku. Pokud to vypadá, že se vás policie chystá obklíčit, zkuste se dostat pryč a o blokádu se pokusit znova s ostatními na jiném místě.

* I jinak se nenechte sebrat zbytečně. Vyhýbejte se zbytečnému vyhrocení situace s kýmkoli, zvlášť s policií (ať už v uniformě nebo civilu), nenechte se vyprovokovat nadávkami ani blbými kecy. Pamatujte, že jste na místě z nějakého hlavního důvodu a nemáte zapotřebí se hrotit s náhodnými blbečky.

* Situace se může rychle měnit – sleduj sociální sítě (hashtag #Praha0604, další kanály komunikované v příštích dnech atd.) i svoje okolí a přesouvej se se svojí afinitkou podle potřeby. Možná bude potřeba si trochu zaběhat.

* Snaž se v každé situaci přemýšlet a nepropadat panice ani stádové mentalitě. Běžíš-li někam, drž se své afinitky. Běžíš-li odněkud, nedávej se na bezhlavý úprk, pravděpodobně tě nikdo nehoní (např. policejní těžkooděnci jsou strašidelní, ale pohybují se zpravidla ve formaci a špatně se jim běhá); jakmile se dostaneš z problémového místa, zpomal a rozhlédni se.

* S kámoši*kami si řekněte, jak se najdete, pokud se rozdělíte: může to být skupinový chat na Signalu či dohodnuté místo; abyste se neztratily*i např. při průchodu davem, můžete se při přesunu držet za rameno/batoh té*toho před vámi, volat jméno své afinitky apod.

* Den se může vyvinout různě, vezmi si adekvátní boty a oblečení, vodu (ne alkohol), něco k snědku a pokud víš, že je můžeš potřebovat, léky; nezapomínej jíst a pít, všímej si stavu kámošů*ek ze své afinitky.


Verze pro tisk 4.4.2024 AF

Píšou jinde

Odkazy