Anarchistická federace

Good Night Noční vlci

Report z protestu proti návštěvě putinovců na Olšanských hřbitovech a trocha brouzdání po internetových mapách

Praha

Kolem výročí konce druhé světové války k pomníku sovětských padlých na Olšanských hřbitovech v Praze vyrazili putinovští motorkáři z „Nočních vlků“. V zásadě tedy nic nového: dělají to každoročně a jejich šaškárny v Česku nikdy nebyly příležitostí k velkým divočinám – obvykle se kromě Putinových bikerů sešlo pár bolševiků a sociálfašistů typu Foldyny, na které pořvával podobně nevelký hlouček pražských liberálů.

Letos nám to ale nějak nedalo. Ruská invaze na Ukrajinu trvá přes dva roky, její vinou zemřelo bezpočet lidí včetně ukrajinských a mezinárodních anarchistů, pokračuje ostřelování civilní infrastruktury a další teror. A těžko si představit větší urážku padlých v boji proti nacismu než právě jejich pokrytecké „uctění“ posluhovači kremelského diktátora. Narychlo jsme se tedy svolali přes sociální sítě, že si půjdeme na vlčky trochu zařvat.

Tušili jsme předem, že půjde o malou a přinejmenším rozpačitou záležitost. Spolek Kaputin zaštiťující shromáždění, ke kterému jsme se z nedostatku alternativ rozhodli přivařit, je dlouhodobě spojený s až bolestivě trapnými bannery a ztělesňuje tak asi všechny předsudky vůči pravicovým liberálům. To se opět potvrdilo. Bylo dost bizarní vidět například někoho neironicky mávat vlajkou USA zrovna v době, kdy tamější militarizovaní fízlové brutálně zasahují proti propalestinským studentům na kampusech. Svolavatelé ofiko akce ale nebyli ti, s kým jsme se přišli hrotit, takže došlo jen na občasné obracení očí v sloup.

Z anarchistických a antifašistických kruhů se nás navzdory pitomé hodině uprostřed pracovního dne sešlo asi patnáct, tudíž jsme tvořili takřka půlku celé akce. Naši „sekci“ zdobil transparent „Impérium padne, solidarita zvítězí“ a pár vlajek od anarchoqueer po GNWP.

V podstatě jsme jen zevlovali na chodníku, zatímco krápalo, někteří lehce nervózně koukali na hodinky, kdy už budou muset zpátky do práce/školy, a párkrát počastovali fakáči přijíždějící motorkáře a další kolaboranty. Těch bylo taky sotva pár desítek – nebýt jejich rádobydrsných kostýmů à la BDSM Mad Max a otevřeného putinovství, šlo by prostě o houf blbečků, co by nikdy nikoho nezajímali.

Jakýmsi vrcholem celé záležitosti byl průchod Nočních vlků a spol. na samotný hřbitov, kdy jsme si alespoň zaskandovali „alerta antifascista“. Vzhledem k oddělení obou stran policií se jinak nic dramatického nestalo. Část lidí ještě postávala s bannery okolo nebo diskutovala, část z nás skoro hned odešla: bylo jasné, že nic zásadního se nepřihodí.

Trocha koukání do map

Akce samotná tedy nebyla nic přelomového, což se ostatně dalo tušit předem. Abychom si to trochu zpestřili, procvičili jsme se den předem v geolokaci, jejíž závěry jsme zveřejnili na Twitteru AF. Zajímalo nás, kde přesně se Noční vlci v průběhu cesty Českem pohybovali. Z fotek na jejich facebookové stránce nás zaujal hlavně „steaks and beer“ stánek, kde relaxovali v neděli večer.


Z dalších snímků a informací nebyl problém si dovodit, že půjde o místo poblíž Brna, kde má vícero firem šéf české pobočky putinovských podržtašek, Marek Radkovič. Hned první z nich, statek na jihovýchod od Brna (Vladimírov 103, 664 52 Sokolnice), se při srovnání některých rysů fotky s pohledem zvenčí ve „streetview“ online mapových služeb ukázal jako správný tip. Z důkladného přibližování a srovnávání záběrů z různých úhlů se odhalilo mnoho shodných bodů (například reliéf fasády budovy s tmavou střechou vlevo, opadání omítky, čouhající tyč, stejně tak struktura zdi táhnoucí se doprava či výška a zalomení zdi vpravo).


Jde o postupně rekonstruovaný velmi zašlý statek, kde Noční vlci původně chtěli zřídit střelnici, nyní jim ale zjevně slouží jako velmi zašité místo, kde nehrozí náhodné odhalení, ale je současně blízko dálnici. Používání podobných odlehlých, rozsáhlých objektů putinovci není ojedinělé, na Slovensku ve větším stylu přímo fungovalo/je poblíž Trnavy paramilitární centrum Nočních vlků a navázaných organizací, vybavené mimo jiné starou, leč funkční těžkou vojenskou technikou.

Krom zajímavé informace jsme si tak i hezky potrénovali geolokaci z otevřených zdrojů. Podobná dovednost se může nejen hodit pro zkoumání podobných zajímavostí, jako je cesta Z-fašounů Českem, ale i v prevenci. Děláte něco, co si nepřejete, aby se propíralo veřejně nebo v policejních spisech? Nepostujte to na internety, případně zamažte pozadí.


Píšou jinde

Odkazy